Reakce ovalbuminu

Bílkoviny jsou přírodní makromolekulární látky tvořené z aminokyselin, které jsou propojeny peptidickou vazbou. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou živé hmoty. Na jejich stavbě se podílí 20 základních aminokyselin. V organismu zastávají mnoho funkcí, jako je např. funkce stavební, katalytická nebo transportní. Ovalbumin je hlavní bílkovinou vaječného bílku, kde je jeho zastoupení zhruba 60 - 65 %.

Úkol: Ověřte faktory ovlivňující denaturaci bílkovin.

Pomůcky: Zkumavky, kahan, držák na zkumavky, lžička, stojan na zkumavky, kapátka, zápalky, pipety, zátky na zkumavky.

Chemikálie: Roztok vaječného bílku, roztok Pb(NO3)1% (H272 oxidant, H360Df teratogen, H332, H302 zdraví škodlivý při požití a vdechování, H373 poškozuje orgány při opakované expozici, H410 toxický pro vodní organismy), (NH4)2SO4práškový (H319, H335, H315 dráždí oči, dýchací cesty a kůži), NaCl práškový, ethanol (H225 hořlavina), HNO3 50% (H290 korozivní, H314 leptá kůži a poškozuje oči), roztok NaOH 5% (H314 leptá kůži a poškozuje oči, H290 korozivní), demineralizovaná H2O.

Pracovní postup:

  • Dodržujte bezpečnost práce, nezapomínejte na použití ochranných pomůcek (brýle, plášť, rukavice).
  • Do stojanu na zkumavky připravte 5 zkumavek a označte je A - E.
  • Do každé zkumavky převeďte pomocí pipety 1 ml roztoku vaječného bílku.
  • Do zkumavky A přidejte 0,5 ml roztoku olovnaté soli. Olovnatá sůl je jedovatá, pracujte s ní podle pokynů vyučujícího!
  • Do zkumavky B přidávejte po malých dílech práškový síran amonný. Pokaždé před dalším přidáním počkejte, až se předchozí dávka rozpustí. Přidávejte, dokud se nezačne tvořit sraženina.
  • Do zkumavky C přidejte malé množství chloridu sodného, zkumavku uzavřete a protřepte. Následně ji otevřete a po kapkách přidávejte 2 ml vychlazeného ethanolu.
  • Požádejte vyučujícího, aby do zkumavky D přidal 1 ml kyseliny dusičné. Uzavřete ji a protřepte.
  • Zkumavku E umístěte do držáku na zkumavky a pomocí kahanu ji zahřívejte k varu.
  • Pozorujte změny v reakcích a zapisujte je do přehledné tabulky.
  • Všechny vzniklé sraženiny se pokuste rozpustit přidáním 4 ml demineralizované vody a důkladným protřepáním v uzavřené zkumavce.
  • Umyjte použité laboratorní nádobí, ukliďte pracovní stůl a předejte jej vyučujícímu.

Obsah protokolu:

Po dokončení práce zpracujte protokol z laboratorní úlohy, který bude obsahovat následující náležitosti:

  • Jméno a příjmení, třída, datum.

  • Název a cíl práce.

  • Stručný pracovní postup včetně pozorovaných změn.

  • Přehlednou tabulku pozorování změn po reakci a po rozpouštění s vodou.

  • Vypracujte úkoly nebo odpovězte na následující otázky:

    • Vlastními slovy popište, co je denaturace bílkovin.

    • Vlivem kterých faktorů probíhá vratná denaturace?

    • Vlivem kterých faktorů probíhá denaturace nevratná?

  • Závěr.   

© Lada Sekerová, Návrh inovace laboratorních cvičení pro gymnázia, Bakalářská práce. VŠCHT Praha, 2016.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky