Důkaz sacharidů ve vzorku 

Odlišení mono- a disacharidů

Sacharidy jsou přírodní organické látky, které v živých organismech zastávají nejrůznější funkce (stavební, zásobní atp.). Z hlediska chemického se jedná o polyhydroxyderiváty karbonylových sloučenin. Nízkomolekulární sacharidy jsou rozpustné ve vodě, mají sladkou chuť. Makromolekulární sacharidy nejsou ve vodě rozpustné, nebo jsou rozpustné jen omezeně.

Úkol: Proveďte důkaz sacharidů ve vzorcích, rozlište monosacharidy a disacharidy.

Pomůcky: Zkumavky, celulóza, stojan na zkumavky, kapátka, pipety, velká kádinka, trojnožka, síťka, kahan, zápalky.

Chemikálie: Roztok D-glukózy 1%, roztok sacharózy 1%, škrobový maz, Molishovo činidlo (H312, H302 zdraví škodlivý při styku s kůží a při požití, H335 způsobuje podráždění dýchacích cest, H315 dráždí kůži, H318 poškozuje oči), H2SO4 40% (H314 leptá kůži a poškozuje oči), ethanolový roztok thymolu 5% (H302 zdraví škodlivý při požití, H314 leptá kůži a poškozuje oči, H411 toxický pro vodní organismy), HCl 35% (H314 leptá kůži, poškozuje oči, H335 dráždí dýchací cesty, H290 korozivní), HNO3 45% (H290 korozivní, H314 leptá kůži a poškozuje oči), roztok NaCl, roztok K2CrO4 5% (H340 možný mutagen, H350i karcinogen, H319, H315, H335 dráždí oči, kůži a dýchací cesty, H317 způsobuje alergické kožní reakce, H410 toxický pro vodní organismy), H2O.

Pracovní postup:

  • Dodržujte bezpečnost práce, nezapomínejte na použití ochranných pomůcek (brýle, plášť).
  • Důkaz přítomnosti sacharidů ve vzorku.
  • Molishova reakce.
  • Do stojanu si připravte 5 zkumavek a označte si je zkratkami sacharidů a chloridu sodného. Pomocí pipet převeďte do každé zkumavky roztok jednoho sacharidu v množství 3 ml (glukóza, sacharóza, škrobový maz). Do čtvrté zkumavky převeďte 3 ml vody a natrhejte do ní kousky filtračního papíru. Do páté zkumavky převeďte 3 ml roztoku chloridu sodného.
  • Ke každému vzorku přidejte 3 kapky Molishova činidla.
  • Požádejte vyučujícího, aby ke směsi přidal 2 ml kyseliny sírové.
  • Pozorujte změny ve zkumavkách.
  • Thymolová reakce.
  • Připravte 4 stejné vzorky sacharidů a jeden vzorek roztoku chloridu sodného jako v předchozím případě.
  • Ke každému vzorku přidejte 3 kapky ethanolového roztoku thymolu.
  • Požádejte vyučujícího, aby ke směsi přidal 5 ml kyseliny chlorovodíkové.
  • Postupně směsi ve zkumavkách uchopte do držáku na zkumavky a zahřejte je na vodní lázni (tu vytvořte pomocí velké kádinky s vodou, trojnožky, síťky a kahanu). Pozorujte změny ve zkumavkách.
  • Odlišení mono- a disacharidů.
  • Připravte si do stojanu 3 zkumavky a označte je symboly D-glukózy, sacharózy a škrobového mazu. Pomocí pipet převeďte do každé zkumavky 1 ml vzorku příslušného sacharidu.
  • Do každé zkumavky přidejte opatrně 3 ml kyseliny dusičné a pomocí kapátka 5 kapek roztoku chromanu draselného.
  • Zkumavky uzavřete zátkou a protřepte. Pozorujte změny.
  • Umyjte použité laboratorní nádobí, ukliďte pracovní stůl a předejte jej vyučujícímu.

Obsah protokolu:

Po dokončení práce zpracujte protokol z laboratorní úlohy, který bude obsahovat následující náležitosti:

  • Jméno a příjmení, třída, datum.

  • Název a cíl práce.

  • Stručný pracovní postup včetně pozorovaných změn.

  • Vypracujte úkoly nebo odpovězte na následující otázky:

    • Formulujte obecné tvrzení o důkazu sacharidů pomocí Molishova činidla. K jakým barevným změnám dochází při pozitivní reakci?

    • K jakým barevným změnám dochází při potvrzení přítomnosti sacharidů v thymolové reakci?

    • Formulujte obecné tvrzení o odlišení mono- a disacharidů pomocí použité reakce. Jaké vizuální změny v roztoku potvrzují přítomnost monosacharidu?

  • Závěr.   

© Lada Sekerová, Návrh inovace laboratorních cvičení pro gymnázia, Bakalářská práce. VŠCHT Praha, 2016.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky