Důkaz škrobu

Škrob je přírodní organická makromolekulární látka. Je jednou ze zásobních látek rostlin. Skládá se ze dvou složek, amylózy a amylopektinu, které obsahují D-glukózové zbytky vázané glykosidickými vazbami. Hydrolýzou škrobu se vyrábí D-glukóza. Průmyslovým zdrojem škrobu jsou hlízy brambor nebo obiloviny.

Úkol: Proveďte důkaz škrobu.

Pomůcky: Kádinky, zkumavky, stojan na zkumavky, skleněná tyčinka, trojnožka, síťka, kahan, zápalky.

Chemikálie: Škrob,roztok I2 (H312, H332 škodlivý při styku s kůží, při vdechování, H400 toxický pro vodní organismy), Fehlingův roztok I a II (H410 toxický pro vodní organismy, H314 leptá kůži a poškozuje oči), H2SO4 10% (H315, H319 dráždí kůži a oči), NaOH 10% (H314 leptá kůži a poškozuje oči, H290 korozivní), H2O.

Pracovní postup:

  • Dodržujte bezpečnost práce a nezapomínejte na použití ochranných pomůcek (brýle, plášť).

  • Odvažte do malé kádinky 0,5 g škrobu a přidejte 4 ml vody pomocí pipety. Skleněnou tyčinkou škrob dobře promíchejte.

  • Zahřejte 50 ml vody v kádince na trojnožce se síťkou pomocí kahanu a do vroucí vody přidejte roztok škrobu. Za stálého míchání suspenzi povařte asi 5 minut. Následně vypněte kahan a sejměte kádinku z trojnožky. Nechte suspenzi škrobového mazu zchladnout. Proveďte následující reakce:
  • Po vychladnutí odeberte pomocí lžičky asi 2 ml škrobového mazu a umístěte jej do kádinky. Přidejte 0,5 ml roztoku jodu. Objeví se typické modrofialové zabarvení, které je důkazem škrobu. Směs ve zkumavce zahřívejte kahanem k varu tak dlouho, dokud se neodbarví. Zkumavku umístěte do stojanu a ponechte ji stát do konce laboratorního cvičení. Pozorujte změny.
  • Ve zkumavce smíchejte 2 ml škrobového mazu se 4 ml Fehlingova činidla. Reakční směs pomocí kahanu zahřívejte k varu. Pozorujte, zdali dochází k pozitivní reakci (změna zbarvení).
  • Zbytek škrobového mazu v kádince okyselte 5 ml kyseliny sírové. Připravte si do stojanu 6 zkumavek a do každé z nich pomocí pipety převeďte 1 ml roztoku jodu. Do první zkumavky přidejte pomocí skleněné tyčinky kapku reakční směsi z kádinky. Následně umístěte kádinku na trojnožku se síťkou a zahřívejte ji kahanem. Každé tři minuty odebírejte skleněnou tyčinkou vzorky směsi a přidávejte je do připravených zkumavek s roztokem jodu. Pozorujte změny zbarvení. Zahřívání ukončete, jakmile se přidáním vzorku zbarvení roztoku ve zkumavce nemění.
  • Převeďte do zkumavky 1 ml vzorku směsi škrobového mazu a kyseliny sírové připraveného v bodě c. Proveďte neutralizaci 2 ml roztoku hydroxidu sodného a přidejte 4 ml Fehlingova činidla. Zkumavku umístěte do vodní lázně (kádinka s vodou + trojnožka s kahanem) a povařte. Pozorujte změny ve zkumavce.
  • Umyjte použité laboratorní nádobí, ukliďte pracovní stůl a předejte jej vyučujícímu.

Obsah protokolu:

Po dokončení práce zpracujte protokol z laboratorní úlohy, který bude obsahovat následující náležitosti:

  • Jméno a příjmení, třída, datum.

  • Název a cíl práce.

  • Stručný pracovní postup včetně pozorovaných změn.

  • Odpovědi na následující otázky:

    • Která složka škrobu se varem ve vodě rozpouští na škrobový maz? (krok 3.a.)

    • Vysvětlete výsledek reakce s Fehlingovým činidlem. (krok 3.b.)

    • K jaké reakci dochází v kroku c.? Co vzniká kyselou hydrolýzou škrobu? (Použijte rovněž reakci v bodu d., která dokazuje přítomnost látky vznikající právě hydrolýzou škrobu.)

  • Závěr.   

© Lada Sekerová, Návrh inovace laboratorních cvičení pro gymnázia, Bakalářská práce. VŠCHT Praha, 2016.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky