Reakce ovalbuminu
Bílkoviny jsou přírodní makromolekulární látky tvořené z aminokyselin, které jsou propojeny peptidickou vazbou. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou živé hmoty. Na jejich stavbě se podílí 20 základních aminokyselin. V organismu zastávají mnoho funkcí, jako je např. funkce stavební, katalytická nebo transportní. Ovalbumin je hlavní bílkovinou vaječného bílku, kde je jeho zastoupení zhruba 60 - 65 %.
Úkol: Ověřte faktory ovlivňující denaturaci bílkovin.
Pomůcky: Zkumavky, kahan, držák na zkumavky, lžička, stojan na zkumavky, kapátka, zápalky, pipety, zátky na zkumavky.
Chemikálie: Roztok vaječného bílku, roztok Pb(NO3)2 1% (H272 oxidant, H360Df teratogen, H332, H302 zdraví škodlivý při požití a vdechování, H373 poškozuje orgány při opakované expozici, H410 toxický pro vodní organismy), (NH4)2SO4práškový (H319, H335, H315 dráždí oči, dýchací cesty a kůži), NaCl práškový, ethanol (H225 hořlavina), HNO3 50% (H290 korozivní, H314 leptá kůži a poškozuje oči), roztok NaOH 5% (H314 leptá kůži a poškozuje oči, H290 korozivní), demineralizovaná H2O.
Pracovní postup:
- Dodržujte bezpečnost práce, nezapomínejte na použití ochranných pomůcek (brýle, plášť, rukavice).
- Do stojanu na zkumavky připravte 5 zkumavek a označte je A - E.
- Do každé zkumavky převeďte pomocí pipety 1 ml roztoku vaječného bílku.
- Do zkumavky A přidejte 0,5 ml roztoku olovnaté soli. Olovnatá sůl je jedovatá, pracujte s ní podle pokynů vyučujícího!
- Do zkumavky B přidávejte po malých dílech práškový síran amonný. Pokaždé před dalším přidáním počkejte, až se předchozí dávka rozpustí. Přidávejte, dokud se nezačne tvořit sraženina.
- Do
zkumavky C přidejte malé množství chloridu sodného, zkumavku
uzavřete a protřepte. Následně ji otevřete a po kapkách
přidávejte 2 ml vychlazeného ethanolu.
- Požádejte
vyučujícího, aby do zkumavky D přidal 1 ml kyseliny dusičné.
Uzavřete ji a protřepte.
- Zkumavku E umístěte do držáku na zkumavky a pomocí kahanu ji zahřívejte k varu.
- Pozorujte změny v reakcích a zapisujte je do přehledné tabulky.
- Všechny vzniklé sraženiny se pokuste rozpustit přidáním 4 ml demineralizované vody a důkladným protřepáním v uzavřené zkumavce.
- Umyjte použité laboratorní nádobí, ukliďte pracovní stůl a předejte jej vyučujícímu.
Obsah protokolu:
Po dokončení práce zpracujte protokol z laboratorní úlohy, který bude obsahovat následující náležitosti:
-
Jméno a příjmení, třída, datum.
-
Název a cíl práce.
-
Stručný pracovní postup včetně pozorovaných změn.
-
Přehlednou tabulku pozorování změn po reakci a po rozpouštění s vodou.
-
Vypracujte úkoly nebo odpovězte na následující otázky:
-
Vlastními slovy popište, co je denaturace bílkovin.
-
Vlivem kterých faktorů probíhá vratná denaturace?
-
Vlivem kterých faktorů probíhá denaturace nevratná?
-
-
Závěr.