Destilace směsi ethanol – voda
Destilace je jedna z metod
oddělování složek směsi. Separace pomocí destilace je založena na těkavosti
jednotlivých složek směsi. Při zahřívání výchozí směsi dochází nejdříve
k oddělování par těkavější složky, která má zpravidla nižší bod varu než
složka méně těkavá. Páry jsou vedeny do chladiče, kde kondenzují a stékají jím
do baňky k jímání destilátu.
Úkol: Proveďte destilaci směsi ethanolu a vody.
Pomůcky: Kádinky, pipeta, stojany, svorky, držák, varná baňka s kulatým dnem, chladič, teploměr, alonž, baňka k jímání destilátu, topné těleso, laboratorní zvedáček, varný kamínek, odměrný válec.
Chemikálie: Ethanol (H225 vysoce hořlavý), H2O.
Pracovní postup:
- Stanovte složení výchozí směsi. Pomocí tabulky, kterou si vyžádáte od svého učitele, stanovte pomocí hustoty roztoku koncentraci ethanolu. V prvním kroku určete hustotu výchozí směsi. Pro relevantnost výsledků proveďte tři měření následujícím postupem a pomocí průměrné hodnoty těchto měření stanovte hustotu roztoku. Nezapomínejte na použití ochranných pomůcek (plášť, brýle).
- Zvažte prázdnou kádinku. Údaje o hmotnosti si zapisujte do tabulky.
- Odpipetujte do ní 20 ml výchozího roztoku a kádinku znovu zvažte. Vypočtěte hmotnost 20 ml roztoku.
- Pomocí příslušného matematického vztahu vypočtěte hustotu výchozího roztoku.
- Sestavte destilační aparaturu podle následujícího schématu (Obr. 1) nebo podle vzorové aparatury v laboratoři. Aparaturu si nechte zkontrolovat vyučujícím.
- Pomocí odměrného válce odměřte 50 ml výchozího roztoku ethanolu ve vodě a převeďte jej do varné baňky, kam současně vložte varný kamínek.
- Zapněte chladící vodu a topné těleso.
- Při dosažení teploty 30 °C každé dvě minuty odečítejte teplotu a údaje si zapisujte do tabulky.
- Při dosažení teploty 90 °C vypněte topné těleso (označte čas vypnutí) a pokračujte ve sledování teploty po dobu přetrvávání varu.
- Po zchladnutí směsi vypněte chladící vodu a odejměte baňku s najímaným destilátem.
- U destilátu stanovte jeho koncentraci postupem jako v bodě 1. (použijte 10 ml roztoku).
- Opatrně rozeberte aparaturu, umyjte jednotlivé díly aparatury a předejte laboratorní stůl vyučujícímu. Najímaný destilát předejte vyučujícímu.
Obsah protokolu:
Po dokončení práce zpracujte protokol z laboratorní úlohy, který bude obsahovat následující náležitosti:
- Jméno a příjmení, třída, datum.
- Název a cíl práce.
- Postup práce (krátce).
- Nákres aparatury včetně popisků jednotlivých částí.
- Tabulky jednotlivých měření a výpočty koncentrací.
- Zhodnoťte nárůst teploty při destilaci - je tento nárůst plynulý? Pokud plynulý není a jsou v nárůstu teploty par výkyvy, čím mohou být způsobeny?
- Vypracujte úkoly nebo odpovězte na následující otázky:
- Zdůvodněte, proč není koncentrace ethanolu v destilátu 100 %.
- Jaké další typy destilace znáte?
- Jak lze zvýšit účinnost destilace?
- Závěr.